آسانسور کششی – آسانسور کششی گیرلس – آسانسور کششی روملس + قیمت آسانسور کششی

آسانسور کششی 7

آسانسور کششی (همچنین به عنوان آسانسور الکتریکی نیز شناخته می‌شود) رایج‌ترین نوع از میان انواع آسانسور است.

در ساخت آسانسور‌های کششی ، کابین آسانسور با استفاده از طناب‌های فولادی بر روی یک قرقره شیاردار، بالا کشیده می‌شود که در زبان بین‌المللی صنعت آسانسور، به آن شیار‌ها Sheave گفته می‌شود. از سال ۱۹۰۰ میلادی در ساخت آسانسور‌های کششی از یک وزنه تعادلی استفاده می‌شود تا فشار سنگینی کابین و مسافرین از روی موتور برداشته شود.

گاهی اوقات دو آسانسور در کنار یکدیگر طوری ساخته می‌شوند که کابین‌های آن‌ها همیشه به طور همزمان در جهت مخالف یکدیگر حرکت می‌کنند و برای یکدیگر نقش وزنه تعادلی را بازی می‌کنند.
امروزه در ساخت برخی از انواع آسانسور کششی ، به جای طناب‌های فولادی معمولی از تسمه‌های فولادی تخت استفاده می‌شود.

تسمه‌های فولادی تخت به دلیل داشتن هسته فیبر کربنی و پوششی با اصطکاک بالا، بسیار سبک هستند و به روغن یا روان‌کننده هم نیاز ندارند.

به دلیل وجود این ویژگی‌ها در تسمه‌های فولادی، با استفاده از آن‌ها می‌توان مصرف انرژی آسانسور در ساختمان‌های بلند را به میزان قابل توجهی کاهش داد. برخی از سازندگان آسانسور از این فناوری استفاده کرده‌اند.

برای شناخت مزیت ها و انواع اسانسور های کششی در این مطلب با شرکت آسانسور هیدروسازان همراه باشید.

فهرست مطالب

1) آسانسور کششی چه مزیت هایی دارد؟

2) انواع آسانسور کششی

3)شناخت طناب تعلیق و انواع آن

آسانسور کششی چه مزیت هایی دارد؟

1) کارآمدتر و قابل اعتماد تر

آسانسور‌های کششی کارآمدتر و قابل اعتمادتر از آسانسور‌های هیدرولیک هستند. زیرا هنگام فعالیت آن‌ها عملیات مکانیکی بسیار کمتری مورد نیاز است و همچنین، آسانسور کششی نیاز به هیچ سیستم هیدرولیکی ندارد که دچار ایراد شود یا نیازمند چک کردن مداوم باشد.

2) اشغال فضای کمتر

 همچنین، انواع آسانسور کششی  فضای کمتری را لازم دارند در مقایسه با یک آسانسور هیدرولیک که به مقدار زیادی روغن ذخیره شده در یک مخزن نیاز دارد.

3) سرعت بیشتر

 آسانسور‌های کششی تندتر از آسانسور‌های هیدرولیک هستند و این مزیت، آن‌ها را به انتخاب بسیار بهتری برای ساختمان‌هایی با ارتفاع بسیار زیاد تبدیل می‌کند.

4) امنیت بیشتر

 سیستم‌های ایمنی در آسانسور‌های کششی، به طور خاص برای جلوگیری از سقوط و یا آسیب ناشی از شکست مکانیکی یا پارگی کابل‌ها طراحی شده‌اند. به عنوان مثال، در انواع آسانسور کششی تولیدشده توسط شرکت هیدروسازان، تدابیر امنیتی مختلفی برای جلوگیری از سقوط و بروز حوادث ناگوار اندیشیده شده‌اند.

پروژه های آسانسور کششی هیدروسازان



ارائه دهنده انواع خدمات حرفه ای در زمینه آسانسور و بالابر هیدرولیک، آسانسور هیدرولیک خانگی، جک و پاوریونیت، قطعات اسانسور، آسانسور کششی، کارسیلینگ و …..

پروژه آسانسور کششی

پروژه آسانسور کششی

کارفرما : جناب آقای دیلمی نوع آسانسور : کششی _ گیربکس _ موتورخانه دار _ موتور البرتو ساسی _ 6 توقف سال اجرا : 402 مشخصات فنی : موتور البرتو ساسی ...

پروژه آسانسور کششی گرلس 7 توقف

پروژه آسانسور کششی گرلس 7 توقف

کارفرما : جناب آقای میرزایی نوع آسانسور : کششی _ گرلس _ بدون موتورخانه _ موتور زیلابگ _ 7 توقف سال اجرا : 1400 مشخصات فنی : موتور زیلابگ آلمان-تابلو آرکل ...

پروژه آسانسور کششی گرلس

پروژه آسانسور کششی گرلس

کارفرما : جناب آقای میرزایی نوع آسانسور : کششی _ گرلس _ بدون موتورخانه _ موتور زیلابگ _ 6 توقف سال اجرا : 1400 مشخصات فنی : موتور زیلابگ آلمان-تابلو آریان ...

پروژه آسانسور کششی گرلس

پروژه آسانسور کششی گرلس

کارفرما : جناب آقای فلاح نوع آسانسور : کششی _ گرلس _ بدون موتورخانه _ موتور زیلابگ _ 7 توقف سال اجرا : 1402 مشخصات فنی : موتور زیلابگ آلمان-تابلو آرکل ...

پروژه آسانسور کششی گرلس

پروژه آسانسور کششی گرلس

کارفرما : فرش داریوش نوع آسانسور : کششی _ گرلس _ بدون موتورخانه _ موتور زیلابگ _ 5 توقف سال اجرا : 1402 مشخصات فنی : موتور زیلابگ آلمان-تابلو آریان آسانسور-درایو ...

شرکت آسانسور هیدروسازان تولید کننده و ارائه دهنده بهترین و تخصصی ترین قطعات آسانسور هیدرولیک مثل کارسلینگ، جک و پاوریونیت است.

برای دریافت مشاوره رایگان و اطلاع از شرایط ارائه خدمات با شماره  09129631343  تماس بگیرید.

انواع آسانسور کششی

با این که آسانسور کششی (Traction Elevator) به عنوان یکی از انواع اصلی آسانسور به شمار می‌رود، اما خود به زیرشاخه‌هایی تقسیم می‌شود که انواع آسانسور کششی را تشکیل می‌دهند.  فهرست انواع آسانسور کششی به شرح زیر است:

  • 1) آسانسور کششی دنده‌ای
  • 2) آسانسور درام سیم‌پیچ
  • 3) آسانسور کششی بدون‌دنده
  • 4) آسانسور دنده‌ای بدون موتورخانه یا ماشین روم‌لس

در ادامه، هر کدام از انواع آسانسور کششی توضیح داده شده‌اند.

آسانسور کششی 8

۱. آسانسور کششی دنده‌ای (Geared Traction Elevator)

کابین آسانسور‌های کششی دنده‌ای توسط موتور‌های الکتریکی AC یا DC به حرکت در می‌آیند. در حالی که سرعت آسانسور دنده‌ای نسبت به آسانسور‌های بدون‌دنده کندتر است، اما مزیتی دارد و آن این است که اگر قدرت بیشتری لازم باشد، بدون نیاز به یک موتور بیشتر و فقط با کاهش دنده فراهم می‌شود.

این آسانسور‌ها معمولاً با سرعت ۳۸ تا ۱۵۲ متر (۱۲۵ تا ۵۰۰ فوت) در دقیقه حرکت و بار‌هایی تا ۱۳۶۰۰ کیلوگرم (۳۰۰۰۰ پوند) را حمل می‌کنند. ترمز کنترل شده الکتریکی بین موتور و واحد کاهش، آسانسور را متوقف می‌کند و کابین را در طبقه مورد نظر نگه می‌دارد.

تأسیسات ارزان‌تر، مانند آن‌هایی که در ساختمان‌های مسکونی و تجاری کم‌ترافیک مورد استفاده قرار می‌گیرند، عموماً از یک دستگاه بالابر AC تک یا دو سرعته استفاده می‌کنند. امکان دسترسی گسترده به درایو‌های ارزان‌قیمت سالید استیت AC، باعث شده‌است که موتور‌های AC با تنوع بی‌نهایتی به صورت جهانی مورد استفاده قرار گیرند.

۲. آسانسور درام سیم‌پیچ (Winding Drum Elevator)

آسانسور‌های درام سیم پیچ، از انواع آسانسور کششی قدیمی بودند. در این نوع، کابین‌های آسانسور با استفاده از طناب‌های فولادی متصل به یک درام که به دور درام پیچیده می‌شدند، به بالا کشیده می‌شدند.

معمولاً سنگینی کابین با استفاده از یک وزنه تعادل، از روی موتور آسانسور برداشته می‌شد.

گاهی اوقات از دو وزنه تعادل استفاده می‌شد که یکی به کابین و دیگری مستقیماً به درام متصل بود. آسانسور‌های درام سیم پیچ در دهه ۱۹۲۰ محبوبیت خود را از دست دادند و از سال ۱۹۵۵ به بعد دیگر مجوزی برای نصب آن‌ها صادر نشد.

البته به جز هنگام تولید آسانسور‌های باربری که مسافتی در حدود ۴۰ فوت یا کمتر را طی می‌کردند که امروزه مشخص نیست که آیا هنوز سازنده‌ای وجود دارد که این آسانسور‌ها را حتی برای مصرف باربری تولید کند یا خیر.

۳. آسانسور کششی بدون دنده یا گیرلس (Gearless Traction Elevator)

آسانسور کششی بدون دنده، توسط اوتیس در سال ۱۹۱۳ اختراع و برای اولین بار در ساختمان وول‌ورث نیویورک نصب شد.

این انواع آسانسور کششی بدون‌دنده را می‌توان در ساختمان‌هایی با هر ارتفاع مورد استفاده قرار داد. آن‌ها با سرعت بسیار بالاتری نسبت به دیگر انواع آسانسور کششی و هیدرولیک کار می‌کنند.

دوام آسانسور کششی بدون‌دنده آن‌چنان ثابت شده‌است که امروزه طی مدرن‌سازی یک ساختمان، در حالی که سیستم کنترل آسانسور با به روزترین وسایل الکترونیکی جایگزین می‌شود، اگر از موتور به خوبی نگه‌داری شده‌باشد به ندرت نیاز به تعویض آن وجود خواهد داشت.  

این آسانسور‌ها معمولاً با سرعت بیش از ۵۰۰ فوت در دقیقه (۲. ۵ متر بر ثانیه) حرکت می‌کنند. اگرچه بسته به کاربرد، برخی از انواع آسانسور کششی بدون‌دنده نیز وجود دارند که ممکن است با سرعت کمی در حدود ۱۰۰ فوت در دقیقه (۰. ۵ متر بر ثانیه) حرکت کنند؛ به خصوص اگر به جای آسانسور هیدرولیک استفاده شده باشند.

از سویی دیگر، برخی از آن‌ها بسته به مدل و پیکربندی خود می‌توانند سرعتی بالغ بر ۴۰۰۰ فوت در دقیقه (۲۰. ۳ متر بر ثانیه) داشته باشند. مانند آسانسوری که در مرکز مالی جهانی شانگ‌های نصب شده‌است.

در یک آسانسور کششی بدون دنده، پنج تا هشت کابل سیمی که طناب بالابر (یا طناب سیم) نام دارند، به بالای آسانسور متصل می‌شوند و در شیار‌های مخصوصی به دور قرقره محرک پیچیده می‌شوند. انتهای دیگر کابل‌ها به وزنه‌ای متصل می‌شود که در بالابر، روی ریل‌های خود به سمت بالا و پایین حرکت می‌کند. کابین و وزنه تعادل، خلاف جهت یکدیگر حرکت می‌کنند و کشش لازم را برای چرخاندن قرقره به وجود می‌آورند.

برای کاهش بار روی موتور، میزان سنگینی وزنه تعادل، یک و نیم برابر وزن کابین محاسبه می‌شود و نیمی از وزن کابین، به عنوان ظرفیت مجاز آسانسور تعیین می‌گردد. با بالا رفتن کابین، وزنه تعادل پایین می‌آید و بار را برای موتور متعادل می‌کند. این امر باعث کاهش مصرف انرژی می‌شود. زیرا موتور مجبور نیست تمام وزن کابین را به تنهایی بلند کند. در آسانسور کششی بدون دنده، قرقره شیاردار بسیار بزرگ است و بین ۰. ۶ تا ۱. ۲ متر (۲ تا ۴ فوت) قطر دارد. موتور الکتریکی که آن را راه‌اندازی می‌کند، باید به آنقدر قدرتمند باشد که بتواند این قرقره بزرگ را با سرعت ۵۰ تا ۲۰۰ دور در دقیقه بچرخاند تا آسانسور با سرعت مناسب حرکت کند.

آسانسور گرلس 2

در صورتی که آسانسور شروع به سقوط کند، ایمنی آن توسط دستگاه گاورنری تأمین می‌شود که ترمز‌های کابین را درگیر می‌کند. یک گیره قدرتمند، کابل فولادی گاورنر را می‌بندد و دو گیره ایمنی واقع در زیر کابین فعال می‌شوند. فک‌های فولادی متحرک، خود را در برابر ریل‌های راهنما قرار می‌دهند تا زمانی که نیروی کافی برای توقف کابین در حالت صاف، اعمال شود.

 

آسانسور‌هایی با دامنه حرکتی بیش از ۱۰۰ فوت (۳۰ متر) یا سرعت ۲. ۵ متر بر ثانیه دارای سیستمی به نام جبران هستند. این سیستم، مجموعه جداگانه‌ای از کابل‌ها یا یک زنجیر است که به پایین وزنه تعادل و پایین کابین آسانسور متصل می‌گردد و کنترل آسانسور را آسان‌تر می‌کند. زیرا وجود آن‌ها تفاوت وزنی بین کابل‌های بالابر و کابین را جبران می‌کند. اگر کابین در بالای مسیر بالابر قرار داشته باشد، کابلی با طول کوتاه در بالای کابین و کابل جبران‌کننده بلندی در زیر آن وجود خواهد داشت و این مورد، درباره وزنه تعادل نیز صادق است. اگر در سیستم جبران از کابل استفاده شود، یک شیار اضافی در گودال زیر آسانسور برای هدایت کابل‌ها وجود خواهد داشت. اما اگر سیستم جبران از زنجیر استفاده کند، زنجیر توسط میله‌ای که وسط دو ریل وزنه تعادل نصب شده‌است، هدایت خواهد شد.

شرکت آسانسور هیدروسازان تولید کننده و ارائه دهنده بهترین و تخصصی ترین قطعات آسانسور هیدرولیک مثل کارسلینگ، جک و پاوریونیت است.

برای دریافت مشاوره رایگان و اطلاع از شرایط ارائه خدمات با شماره  09129631343  تماس بگیرید.

۴. آسانسور کششی بدون موتورخانه یا ماشین روم‌لس (Machine-Room-less Elevator یا به اختصار MRL)

آسانسور‌های ماشین روم‌لس هم در نوع کششی وجود دارند و هم در نوع هیدرولیک.

نسخه کششی آسانسور‌های ماشین روم‌لس، معمولاً نوع کوچک‌تر از انواع آسانسور کششی بدون‌دنده است و می‌تواند داخل شفت قرار گیرد تا از اشغال فضا به علت بزرگی موتور، جلوگیری شود. سرعت این مدل آسانسور معمولاً می‌تواند به ۳ متر بر ثانیه برسد.

آسانسور گرلس 4

انواع طناب تعلیق

طناب‌های تعلیق مورد استفاده در انواع آسانسور کششی، معمولاً به سر متقاطع قسمت زنجیر کابین متصل می‌شوند و به سمت موتورخانه امتداد می‌یابند و پس از اینکه روی قرقره خوابانده شدند، از آن سو پایین می‌آیند و به وزنه تعادل وصل میشوند. تعداد کابل‌ها معمولاً ۳ تا ۷ عدد است. همچنین، آن‌ها معمولاً ۱. ۲ تا ۵. ۸ اینچ قطر دارند.

اصطلاح سیستم طناب‌بندی را می‌توان به صورت چیدمان کابل‌های نگه‌دارنده آسانسور تعریف کرد که دارای انواع یا چیدمان‌های زیادی به شرح زیر است:

1) تک‌پیچ

طناب یک بار از روی شیار می‌گذرد و به وزنه تعادل متصل می‌شود. در آسانسور‌های کششی دنده‌ای با سرعت متوسط و کم استفاده می‌شود.

2) جفت‌پیچ

طناب دو بار دور قرقره می‌پیچد و به وزنه تعادل متصل می‌شود تا اصطکاک بالا رود و سرعت چرخش قرقره افزایش یابد. در آسانسور‌های کششی بدون‌دنده پرسرعت استفاده می‌شود.

روش‌های طناب‌بندی

در انواع آسانسور کششی، دو روش برای طناب‌بندی وجود دارد:

طناب‌بندی ۱: ۱

طناب یک بار از روی شیار قرقره می‌گذرد و به وزنه تعادل وصل می‌شود. در این روش، طناب به مقدار حرکت کابین و در جهت مخالف آن حرکت می‌کند. این روش در آسانسور‌های کششی دنده‌ای یا سرعت بالا استفاده می‌شود.

طناب‌بندی ۲: ۱

طناب روی شیار قرقره می‌پیچید، به بالای شفت متصل می‌شود و خود را به وزنه تعادل می‌رساند. در این روش، طناب دو برابر کابین حرکت می‌کند.

این امر نیروی لازم برای حرکت موتور را کاهش می‌دهد، اما سرعت آن را نیز به نصف می‌رساند. بنابراین در روش ۱: ۱ موتور ممکن است بتواند ۱۰۰ کیلوگرم را با سرعت ۲ متر بر ثانیه حمل کند. در روش ۲: ۱ می‌تواند ۲۰۰۰ کیلوگرم را جا‌به‌جا کند اما فقط با سرعت ۱ متر بر ثانیه. این روش در آسانسور‌های ماشین روم‌لس، کششی بدون‌دنده یا آسانسور‌های باربر استفاده به کار گرفته می‌شود.

جمع بندی

در این مقاله با انواع آسانسور کششی و شرکت خدمات آسانسور هیدروسازان به عنوان یکی از معتبرترین تولیدکنندگان آسانسور کششی و هیدرولیک در ایران آشنا شدید. از این پس، انواع آسانسور کششی را می‌شناسید و اطلاعات فنی مرتبط با آن را در اختیار دارد.

همچنین، می‌توانید از این مقاله به‌عنوان مرجع اطلاعات مورد نیاز خود در زمینه انواع آسانسور کششی استفاده کنید و در مواقع لزوم، به آن استناد فرمایید.

برای مشاهده سایر خدمات شرکت آسانسور هیدروسازان ، کلیک کنید.